Goud vs Zilver

Beleggen in edelmetaal kan op meerdere manieren, naast beleggen in goud kunt u ook beleggen in zilver. De prijs van zilver is dan wel lager maar u kunt ook met beleggingen in zilver aardige winsten behalen. Of u nou in goud of zilver belegd, u zult altijd goed op de hoogte moeten zijn van wat er in de beleggingsmarkt voor edelmetalen speelt. Op deze pagina zult u een vergelijk van goud vs zilver vinden.

Goud en zilver zijn altijd nauw met elkaar verbinden geweest, de historie laat zien dat er zelfs tijden zien geweest dat goud zilver voorbij moest laten gaan als betaal en belegging middel. In de verre oudheid had zilver al de voorkeur als betaalmiddel boven goud en de handel met China had in de laat achttiende eeuw zelfs een zilver tekort tot gevolg. Amerika heeft zelfs lange tijd een Silver Standard gehad voor de waardering van hun valuta waar andere landen een Gold Standard hanteerden. Dat zilver voordelen biedt als materiaal voor munten mag duidelijk zijn. Zilver is namelijk taaier dan puur goud, de kans dat munten zo ver beschadigen dat zij niet meer de waarde hebben die ze vertegenwoordigen is dus kleiner. Het feit dat goud voordelen biedt als het aankomt op de waarde die de munt heeft mag ook duidelijk zijn. Door deze twee materialen naast elkaar te gebruiken in het internationale betalingsverkeer ontstond het gevaar dat zilver overgewaardeerd werd en de prijs te ver omhoog ging. Aan het begin van de twintigste eeuw werd dit probleem opgelost toen ook de laatste landen over gingen naar de Gold Standard.

Zoals hierboven al vermeld is zilver dus taaier dan goud, de hardheid is ongeveer gelijk maar zilver kan langer en meer weerstand bieden tegen vervormingen en beschadigingen. Deze zilver voordelen worden ook gebruikt voor bijvoorbeeld sierraden. Goud wordt voor de vervaardiging van sierraden vaak vermengd met zilver omdat dit ten goede komt aan de mechanische eigenschappen van goud. Puur goud wordt ook wel 24 karaat genoemd en bij 18 karaat goud is de goud zilver verhouding driekwart goud en een kwart zilver. Volgend de regels in Nederland mag een legering die minder dan 12 karaat goud bevat geen goud genoemd worden. Een ander opmerkelijk verschil van goud vs zilver is het gewicht, goud is bijna twee maal zo zwaar als zilver. Dit betekend dus dat een zilveren munt van 1 Troy Ounce ook bijna twee keer zo groot is als een gouden munt. Als u andere eigenschappen van goud vs zilver vergelijkt dan valt op dat zilver een iets betere elektriciteit geleider is dan goud terwijl goud beter warmte geleid dan zilver. Vooral van deze laatste goud voordelen wordt gebruik gemaakt bij de productie van computerchips omdat goud de warmte van de eigenlijke chip snel af kan voeren naar buiten. Andere toepassing waarbij zilver voordelen biedt die goud niet heeft zijn de productie van spiegels of reflecterende lagen op glas, in de chemische laag op filmrolletjes, voor de vullingen die de tandarts zo vakkundig kan maken en in de productie van medicijnen. Dat het gebruik van goud voordelen oplevert in processen waarbij chemische invloeden zijn blijkt wel uit het feit dat zilver veel beter in staat om chemische reacties aan te gaan met andere.

Niet in de laatste plaats zal u het verschil in prijs opvallen van goud vs zilver. De prijs van zilver is al veel langer bepaald door de vrije handel in zilver, de invoering door sommige landen van de Silver Standard had wel enige invloed op de prijs maar bleek uiteindelijk niet te handhaven. Ten tijde van het loslaten van de Gold Standard door Amerika was de prijs van 1 Troy Ounce zilver ongeveer 1,63 dollar, dit is behoorlijk laag als u dit vergelijkt met de zilverprijs van vele jaren eerder. In 1980 bereikte de zilverprijs een absoluut record om daarna op een koers van tussen de 4 en 10 dollar per Troy Ounce te blijven zweven. Vanaf 2006 is de prijs van zilver geleidelijk toegenomen tot een koers van bijna 50 dollar in mei 2011. Als u de prijs van goud vs zilver bekijkt dan ziet u dat dit te maken heeft met dezelfde vlucht naar beleggingen in grondstoffen die beleggers maakten. Hoe het prijsverloop van goud vs zilver zich zal ontwikkelen kan niemand met zekerheid zeggen maar de laatste decennia laten een heel grillig verloop zien naar een piek in 2011 toe. De ontwikkeling van de zilver prijs lijkt dan ook minder stabiel te zijn dan die van de goudprijs.