Goudbaren Prijs

Zoals u weet hangt de prijs die u voor goud betaald af van de goudprijs die door de internationale goudhandel bepaald wordt. De prijs van goudbaren die door beleggers aangekocht en verkocht worden, hangt ook af van deze zelfde internationale goudprijs. Als u in goud wilt beleggen dan zult u zich dus op de hoogte moeten stellen van de actuele goudprijs zoals die op dat moment vastgesteld is. Hierbij maakt het niet uit of u wilt beleggen in beleggingsmunten of in goudbaren, de prijs die u moet betalen wordt internationaal bepaald.

Beleggen kunt u doen in verschillende goudbaren van diverse afmetingen. Goudbaren die voor beleggingen gebruikt worden hebben gewichten van 1 gram, 2,5 gram, 10 gram, 20 gram of 50 gram. U zult bij de aankoop en/of verkoop rekening moeten houden dat de goudbaren prijs vermeerderd kan worden met een bedrag voor administratie, verzending of zelfs voor verzekering dat het om puur beleggingsgoud gaat. Bij dit laatste moet u zich voorstellen dat als u goud ter verkoop aanbiedt dat de handelaar zeker wil weten dat het om echt goud gaat. Het komt helaas voor dat minder betrouwbare lieden goudbaren aanbieden die gevuld zijn met lood en slechts een klein laagje goud hebben. Deze mensen gebruiken lood omdat het soortelijk gewicht lood hoger is dan dat van veel andere materialen en lood relatief goedkoop is. Ook worden aan goudbaren, in vergelijking tot gouden beleggingsmunten, minder strenge eisen gesteld als het om gewicht gaat. Een handelaar zal er zich dus altijd van willen verzekeren dat wat hij koopt ook echt goud is, anders om zult u ook moeten weten waar u het over heeft en alleen goud aankopen bij een betrouwbare handelaar waar u ook verhaal kunt halen als er iets niet klopt.

Zoals gezegd kunt u kleine beleggingen doen in verschillende goudbaren die voor kleine beleggers uitermate geschikt zijn. U kunt al goudbaren kopen vanaf 1 gram goud, dit klinkt misschien als erg weinig maar u moet zich voorstellen dat u, bij een internationale goudprijs van rond de 1500 dollar, voor deze 1 gram goud toch een bedrag van tussen de 30 en 40 euro moet betalen. Deze 1 gram goud is een kleine hoeveelheid waar u voorzichtig mee om moet gaan, het is namelijk erg makkelijk om een dobbelsteentje van nog geen 4 millimeter kwijt te raken. Goudbaren van 2,5 gram kosten 2,5 maal zoveel maar zijn niet zo heel veel groter, stelt u zich hierbij een dobbelsteentje van 5 millimeter voor. Als u bang bent om uw net aangekochte goudbaar te verliezen dan kunt u er voor kiezen om goudbaren van 10 gram te kopen, toch hebben deze slechts een afmeting van een dobbelsteentje van 8 millimeter. De prijs van goudbaren van 10 gram is met een bedrag van 300 to 400 euro een heel stuk hoger en niet voor iedereen weggelegd. Goudbaren van 20 gram zijn te vergelijken met een dobbelsteen van een centimeter en een goudbaar van 50 gram lijkt op een dobbelsteen van ruim 13,5 millimeter. Vergelijkt u dit maar eens met gouden beleggingsmunten, deze hebben een diameter van rond de 30 millimeter, een gewicht van 31,103 gram en een aankoopprijs van meer dan 1000 euro.

De goudbaren zijn zo klein omdat het soortelijk gewicht van goud erg groot is, goud heeft een soortelijk gewicht van 19,2 gram per kubieke centimeter. Als u dit vergelijkt met bijvoorbeeld ijzer dat een soortelijk gewicht heeft van 7,8 of lood met 11,3 gram of zelfs beton met een soortelijk gewicht van 2,5 gram per kubieke centimeter dan begrijpt u wel waarom 1 gram goud zo’n klein blokje is en de prijs van goudbaren zo hoog is.
Toch bieden deze kleinere hoeveelheden goud goede beleggings mogelijkheden, de goudbaren prijs die u bij aankoop moet betalen is te overzien en u bent flexibel als het gaat om de hoeveelheid die u wilt kopen of verkopen. Het is dus aan te raden om te beleggen in meerdere kleinere hoeveelheden goud omdat dit u flexibiliteit van beleggingen biedt. U dient echter voorzichtig te zijn als het gaat om het opbergen van uw goud aankopen, u raakt zo’n klein blokje namelijk erg snel kwijt en daar is het toch echt veel te duur voor.