Goudprijs Munten

Één van de bekendste beleggingsvormen van goud is het beleggen in gouden munten. Deze munten worden vaak aangemerkt als beleggingsmunten en zijn over het algemeen gemaakt van edelmetalen of legeringen daarvan. Onder deze edelmetalen zijn zilveren munten, platina munten en palladium munten maar verreweg de bekendste beleggingsmunten zijn gouden munten.

Zoals bij alle beleggingen in goud is ook de waarde van de munten goudprijs afhankelijk. Dat wil zeggen dat u meer voor deze munten moet betalen naarmate de goudprijs omhoog gaat, u zult dus ook bij het beleggen in deze munten de goudprijs in de gaten houden om te weten of u niet te veel betaald voor de munten die u aangeboden worden. Er zijn verschillende manieren om deze beleggingsmunten aan te kopen, veruit de eenvoudigste manier is het aankopen via internet. Er zijn talloze internet winkels te vinden die zowel gouden beleggingsmunten verkopen als ook aankopen. De prijzen die op het internet worden weergegeven zijn echter niet altijd gekoppeld aan de exacte goudprijs en worden vaak tijdens het afrekenen geheel duidelijk, u doet er goed aan om voor aankoop de prijs bij de verkoper te verifiëren. Een andere manier van het aankopen van gouden munten is een bezoek te brengen aan een gespecialiseerde winkel. Deze winkel is over het algemeen ook op het internet te vinden en u kunt vooraf contact opnemen om te vragen of de door u gewenste munten op voorraad zijn. Het nadeel kan wel zijn dat u in een dergelijke winkel op nieuwe ideeën komt en graag meer aan wilt kopen dan u aanvankelijk van plan was.

Gouden munten zijn er in diverse soorten en maten en er is er altijd wel eentje te binden die bij uw budget past. De gewichten gouden munten van diverse soorten hebben zijn vaak op dezelfde wijze ingedeeld en dat maakt het vergelijken makkelijker. Veelal hebben deze munten het gewicht van 1 Troy Ounce of een gedeelte hier van. Het berekenen van de prijs van deze munten is afhankelijk van de gewichten gouden munten hebben. Het voordeel van gouden beleggingsmunten van 1 Troy Ounce of een gedeelte hier van is dat de internationale goud prijs in een aantal dollars of euro’s per Troy Ounce wordt uitgedrukt. Dit betekend dus dat het omrekenen van de internationale goud prijs naar de munten goudprijs een kwestie is van één op één of het delen van de internationale goud prijs. De meest voorkomende gewichten gouden munten hebben zijn een halve Troy Ounce, een kwart Troy Ounce, een tiende Troy Ounce en een twintigste Troy Ounce. Er zijn zelfs munten in de handel van 2 Troy Ounce, tien Troy Ounce of 1 kilo, dit is echter vanwege het prijskaartje voor de meeste mensen niet interessant.

De gouden munten waarin over het algemeen het meeste wordt belegd zijn de Zuid Afrikaanse Krugerrand, de Canadese Maple Leaf en de Australische Gold Nugget. Ook de Oostenrijkse Philharmonic en de Amerikaanse Gold Eagle zijn beleggingsmunten waarin belegd wordt maar niet in grote mate. Van alle gouden beleggingsmunten is de Krugerrand de eerste die geslagen werd, ook is de Krugerrand een beetje een vreemde eend in de bijt. De Krugerrand is namelijk niet van puur 24 karaat goud gemaakt maar van een legering met koper, dit koper geeft de Krugerrand een beetje een rodere kleur en maakt de munt ook harder dan puur gouden munten. Dit laatste is met name goed voor verzamelaars die natuurlijk zo gaaf mogelijke munten willen hebben. Bovendien is de Krugerrand uitsluitend te koop als munt met 1 Troy Ounce goud. Andere gouden munten zijn wel in meerdere gewichten te koop en deze munten zijn over het algemeen van puur 24 karaat goud gemaakt. Het feit dat deze munten deze munten zachter zijn is voor verzamelaars wel lastig maar voor de belegger en dus de kwaliteit van het goud maakt het niet uit.
Als het op beleggen in goud aankomt dan is er dus volop keuze voor u, van de verschillende gewichten gouden munten hebben is de prijs van de hele Troy Ounce het makkelijkst te bepalen maar de investering is daarmee ook groter. Als u meer informatie over gouden munten wilt hebben dan is het internet voor u een uitkomst. U kunt ons daarover ook een email sturen of één van de nuttige links op deze website bekijken.