Wat is Goud

Als u er over nadenkt om in goud te gaan beleggen dan zult u vast het antwoord wel weten op de vraag, wat is goud? Goud is zoals u weet een edelmetaal dat lang geleden in de aardkorst is ontstaan. Het feit dat goud een edelmetaal is betekend dat goud vrijwel geen chemische reacties aan gaat met andere materialen en daarom inert genoemd wordt. Er bestaat dan ook bijna geen materiaal waarvan de samenstelling goud bevat en dat door een chemische reactie tot stand is gekomen. Het is wel mogelijk om goud op te lossen in Koningswater, Koningswater is een mengsel van zoutzuur en salpeterzuur. Ook is het mogelijk om goud door versmelting te mengen met andere metalen en een legering te maken. Veelal zal dit gedaan worden met zilver om een wittere kleur te verkrijgen of met koper om een rode of oranje kleur te krijgen. Deze laatste legering wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de Zuid Afrikaanse Krugerrand beleggingsmunten. Goud heeft eigenschappen die in de industrie onmisbaar zijn, deze eigenschappen zijn in geen enkel ander materiaal te vinden. Bij computer chips wordt bij de samenstelling goud gebruikt omdat goud als geen ander elektriciteit en warmte geleid.

Door erosie van de aardkorst is op sommige plaatsen goud aan de oppervlakte gekomen en vaak is dit afgevoerd door smeltwater van ijskappen of gletsjers. U mag zich hierbij de goudzoekers voorstellen die met een zeef en een schaal de rivieren en stroompjes afzochten naar goud. Het edelmetaal goud wordt ook in gesteente aangetroffen en dan wordt gesproken van een goudader, deze goudader bevat soms zichtbaar goud en door het volgen en afgraven van een goudader zijn mijngangen of diepe putten ontstaan. De grootste mijnputten die ooit door de mens gemaakt zijn bevinden zich in Zuid Afrika en zijn bijna 4 kilometer diep. Jaarlijks worden vele tonnen van het edelmetaal goud uit deze mijnen gehaald.

Het meeste goud wordt echter gedolven uit erts en is niet met het blote oog zichtbaar en er is een ingewikkeld chemisch proces voor nodig om het edelmetaal goud aan het gesteente te onttrekken. Goud is pas met het blote oog zichtbaar in gesteente als ongeveer 30 milligram per kilo van de erts samenstelling goud is. Erts bevat tussen de 1 en 5 milligram goud per kilo erts, economisch gezien loont het onttrekken van het goud uit erts zich al vanaf een halve gram goud per kilo erts. Aangezien de winning van goud uitleg behoeft die in ingewikkelde technische details treed zullen we hier niet verder op in gaan.
De geringe hoeveelheid van het edelmetaal goud per kilo erts verklaard waarom er voor goud zo’n hoge prijs betaald wordt. Als u zich een vrachtwagen voorstelt die 10 ton erts kan vervoeren dan bevat deze 10 ton erts tussen de 10 en 50 gram goud. De kosten voor het graven, vervoeren en het chemische proces voor de onttrekking van het goud zijn behoorlijk en moeten ook betaald worden van deze zelfde hoeveelheid van het edelmetaal goud. Goud productie uit erts vindt dan ook op grote schaal plaats omdat het anders niet lonend is.

De grote producenten van goud zijn Zuid Afrika, China, de Verenigde Staten, Australië, Rusland, Peru en Canada. Zuid Afrika is jarenlang de grootste producent van het edelmetaal goud geweest en is pas onlangs ingehaald door China. Jaarlijks wordt er wereldwijd ongeveer 2500 kilo aan goud gewonnen, van deze hoeveelheid neemt China de laatste paar jaar het grootste deel voor haar rekening. Zuid Afrika is sindsdien de nummer twee en de derde plaats op de productie ladder van het edelmetaal goud is voor Australië. Van deze hoeveelheid nieuw goud wordt zo’n 50% gebruikt voor de productie van juwelen en 10% wordt in de industrie gebruikt voor het vervaardigen van onder andere elektronica. Het overige deel van het edelmetaal goud wordt gebruikt voor beleggingen, hiervan leggen centrale banken het grootste deel in hun kluizen. Het zal u dan ook niet verbazen dat met een stijgende vraag naar goud het aanbod lager ligt dan de vraag, dit is de reden dat de goudprijs stijgende is. De totale hoeveelheid gewonnen goud is wereldwijd 165.000 ton, dit is 165 miljoen kilo. Dit lijkt veel maar als u al het geproduceerde edelmetaal goud op een berg zou gooien dan krijgt u een kubus van slechts 20 meter. Er is dus een relatief kleine hoeveelheid goud dat ooit gewonnen is en er de jaarlijkse hoeveelheid nieuw goud is ook relatief klein, dat is wat het edelmetaal goud zo waardevol maakt.